Heliopolis American School


Elshorouk City - Egypt


Dr. Emam Mokhtar

Scope Of Work

Main Consultant

Site Area

37315 m2

Total Built Up Area

38800 m2

Total Estimated Cost

50 Million EGP

Design Date


Completion Date

Under Construction



We have taken inspiration from the region where provides a sticking reference point in an otherwise landscape. Architecture design should be integrated with the environment and should reflect its culture in time, so we studied their typologies and architectural language to evolve it into innovative vanguard design with plenty of cultural heritage.

Our vision is seeking to create a unique and innovative educational community melting and integrating with the magnificent natural to be a destination park, allowing a better comprehension for the project’s all elements. The magical place will now be a whole new experience of the imagination in nature; the kids will be able to experience views from the oasis with a giant cocoon cluster to enlarge the vision and the experience. The project is imaginary tranquil Oasis raised over the charming place where you can escape the everyday noise, stress and dirt. The concept of the project is inspired by describing “ The buildings in the park as cocoons on leaves and the children inside buildings as larva in side cocoons ”,that has the ability to rise above the beauty.

      Educational Oasis

The oasis is fully enclosed and the separate elements of the plinth and the plateau are unified by a latticework geometrically patterned roof structure supported on treelike timber columns which spring from the base of the oasis floor, to create an innovative, ecological School, Their “Educational Oasis” proposal balanced luxurious space with meaningful design that promotes life and nature. The School is composed of a series of indoor and outdoor gardens, water features. The main space is an oasis covered by shades.“Educational Oasis” mainly full of greenery for all those nature lovers. The amazing scene of the spacious green area with a living, breathing, active, adaptive environment; stimulated by the social interaction of pupils, and spotlighting the use and benefits of sustainable technology.

Our vision based on containment which inspired from the Cocoon and Agave plants leaves.



      Family Educational Cells

The school is based on an innovative educational concept, to spatially define the ideal learning environment for modern everyday school life. These educational facilities are organized in so-called Cells, which are units each consisting of four classrooms, a project room and a team room for teachers. A shared area in front of the classrooms, the so-called market place, is used interactively. Based on the simple concept of avoiding exterior axial alignment, this market place can be fully furnished and used for teaching purposes. Each of these individual educational facilities consists of four cells. An exact spatial translation of this organizing principle led to a tree-like branching of individual educational facilities throughout the site, the branch originating in a synergistic hub comprising functions such as a dining room, gymnasium, triple sports center, multi-purpose hall and special teaching rooms. Apart from this center.

Resultant diverse meeting places enable children of all ages to learn from each other. Although individual parts of the school resemble one another, they are in no way equally structured or assembled, and no classroom looks alike. Mark individual groups within the school community. Boundaries between classrooms are blurred in favor of more subtle and variable transitions; boundaries are therefore negotiated and independence is learned based on choice. All classes have directly adjoining smaller rooms (nests) for quiet or active learning and playing. Everything is grasped as a possible approach, whether it is urbanistic considerations or especially crafted desks designed to allow students to learn in groups, rather than just in pairs.